Dweilorkest de Valkenier 06-5 47 56 777

Over Ons / Dweilorkest

Quiryn Valkenet, leider van het dweilorkest is in 1992 gestart met “De Valkenier”.
Het begon als 'vriendengroepje' waarvan een ieder wel een muzikaal verleden had.

“Dweilorkest de Valkenier" is nu een uit ca 9 muzikanten bestaand orkest komend uit Lelystad. Deze enthousiaste groep muzikanten, in leeftijd variërend zo tussen de 15 en 65, is altijd in voor een feestje en houdt van het brengen van een goed stuk muziek met een gezonde dosis stemming en humor. Het spelen bij "de Valkenier" is voor alle muzikanten een plezierige hobby.

Samenstelling en sound

Qua samenstelling zijn we in de loop der jaren uitgegroeid naar een orkest met trompetten, trombones, ritmesectie en sousafoon. Meenemend dat alle muziek door "De Valkenier" zelf wordt gearrangeerd, stelt dit ons in staat een eigen sound neer te zetten, een origineel en eigen repertoire te laten horen, en meer variaties aan te brengen in de uitvoering van de stukken.
Wij treden op voor o.a. serenades, optochten, openingen, Sinterklaas, Kerst, Paas, carnaval etc., etc. zowel in binnen- als buitenland.

Voor boekingen kunt u contact opnemen met onze orkestleider Quiryn Valkenet
06-5 47 56 777 of mailen met: info@dweilorkestdevalkenier.nl

Lijkt het jouw ook leuk om bij HET Lelystadse Dweilorkest de Valkenier te komen spelen?
Kom gerust binnen tijdens onze repetitieavond of neem contact op.

Ook zijn wij te vinden op Facebook /
www.facebook.com/dweilorkestdevalkenier

Zonder Subsidie

Dweilorkest de Valkenier is een geheel zelfstandig draaiend orkest zonder enige subsidie, donatie of contributie dan ook.

Wat is een Dweilorkest

Een dweilorkest of dweilband is een muziekkapel bestaande uit blazers en slagwerkers. Nederland kent er nogal wat, in allerhande soorten en maten, maar kort samengevat kan gesteld worden dat een dweilorkest bestaat uit trompetten, trombones, sousafoons, baritons/eufoniums, saxofoons en slagwerk. Echter, er is geen 'vaste' voorgeschreven bezetting. De muziek die gespeeld wordt is vaak carnavalesk, maar in ieder geval feestelijk. Echter wordt er door het uitdunnen van de landelijke carnaval hits, steeds vaker gegrepen naar arrangementen van bekende wereldhits. In Nederland worden ook festivals voor dweilorkesten gehouden. De meeste dweilbands bestaan ongeveer uit 18 leden (al of niet spelend). Deze schatting houdt rekening met de uitzonderlijke kleine en grote orkesten. Dit zou betekenen dat er in Nederland ongeveer 27.300 mensen muziek maken in een dweilorkest.

Oorsprong naam

Het woord 'dweil' in dweilorkesten komt van de term 'dweilen', in de zin van 'doelloos, dan wel dronken, op straat rondzwerven'. In Brabant, en in mindere mate Limburg, is (of vaker, was) het gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te 'dweilen', dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen 'dweilband' en 'dweilorkest'.

Hoewel er momenteel veel dweilorkesten zijn die geen carnavals bezoeken, is deze naam toch blijven bestaan. "Pretband", "Feestorkest", "Plezierorkest", "Joeks kapel" en varianten daarvan behoren ook tot de algemene noemer "dweilorkest".

Een populaire, maar foutieve, naam verklaring van 'dweilorkest", is dat het betrekking heeft op de zogenaamde dweilpauzes tijdens schaatswedstrijden, waarin de baan door een dweilwagen geveegd wordt, en waarin vaak een muziekkapel het publiek bezig houdt.

Trivia

Uit een serie polls/onderzoeken van Nederlandse Plezierkapellen Site naar het imago van bepaalde instrumentgroepen in dweilorkesten kwam onder meer het volgende naar voren:

* De bassisten en trombonisten drinken naar verluidt de meeste standaardglazen alcohol.

* In veel gevallen is de muzikaal leider een trompettist, gevolgd door saxofonisten en trombonisten. Het aantal muzikaal leiders onder slagwerkers was zeer klein, als verklaring werd vermeld dat veel slagwerkers geen muzieknoten kunnen lezen, dan wel onbekend zijn met toonhoogtes wat het schrijven en 'dirigeren' van muziekstukken bemoeilijkt.

* Veel orkesten zien hun bassist en grote trom als het gezicht van het orkest, op de voet gevolgd door het slagwerk in het algemeen.

* De trombone wordt als het dweilinstrument bij uitstek gezien, gevolgd door trompet.

* Meer mannen dan vrouwen spelen in dweilorkesten.

* Vrijwel alle bassisten en trombonisten zijn mannen, de meeste houtblazers zijn vrouw, het koperinstrument waar relatief
de meeste vrouwen op spelen is de bariton/euphonium, gevolgd door trompet.

Een overzicht van vrijwel alle dweilorkesten in Nederland is te vinden op
De Nederlandse Plezierkapellen Site of op Dweilorkesten.info.

Share by: